2013-10-30

Tofu kajgana sa seitan slaninom

Vegani rade slaninu od svega što im dopadne ruku - kokosa, patlidžana, tempeha, mrkve, tofua... I sama sam probala neke od tih veganskih slanina, ali puno jednostavnije je koristiti - dimljeni seitan (tim više što je kod nas teško nabaviti dimljenu začinsku papriku i dimljenu sol, a nemoguće nabaviti tekući dim tako popularan u SAD-u). 

Veganska zamjena za jaja ovaj put je tofu, za umami okus brine se delikatesni francuski kvasac, a sumporovodičnnu aromu jaja ovom jelu daje crna sol

Tofu kajgana sa seitan slaninom (C) Enola Knezevic 2013

Tofu kajgana sa seitan slaninom

Sastojci (za 2 porcije):
1 veća glavica luka (oko 175 g)
100 g dimljenog seitana
2 jušne žlice ulja (27 g)
400 g svježeg tofua
1/4 čajne žličice kurkume (0.5 g)
2 čajne žličice soja sosa (10 g)
4 jušne žlice delikatesnog francuskog kvasca (20 g)
1/2 čajne žličice crne soli (3 g)
svježe mljeveni papar
chili pahuljice (opcionalno)

Priprema:
Luk narežite na polumjesece, a seitan na tanke trakice široke oko pola centimetra i dugačke do nekoliko centimetara. U tavi ugrijte ulje i na laganoj vatri pirjajte luk i seitan dok luk ne omekša, oko 15 minuta.

Dodajte svježi tofu izmrvljen među prstima, kurkumu, soja sos i delikatesni francuski kvasac. Promiješajte, pojačajte vatru, te uz povremeno miješanje pržite još 3-5 minuta, dok tofu djelomično ne dobije zlatnosmeđu boju.

Izvadite gotovu tofu kajganu na tanjure, posolite crnom solju, popaprite, i, ako volite ljuto, pospite chili pahuljicama (ili nakapajte Tabascom).

Napomena:
Crnu sol dodajemo na kraju jer se na taj način bolje osjeti njena aroma. 

Kurkuma je ovdje samo za boju, ali i aroma se ipak osjeti. Ako vam ne odgovara ta aroma, možete umjesto kurkume upotrijebiti žutu boju za hranu (provjerite sastav da budete sigurni da je veganska). Ukoliko pak zazirete i od kurkume i od boje za hranu, jednostavno ih izostavite.

No comments:

Post a Comment